Opdrachtgevers, waar wachten jullie op?

Geschreven door , op 09-10-2016

Nadat ik een paar jaar lang vooral congressen, colleges, en een stevige opleiding had bezocht over verandermanagement, was ik wel even toe aan een ander thema. Op LinkedIn trok een aankondiging van de IT Innovation Day mijn aandacht. Voor veel mensen klinkt dit wel erg ver weg van verandermanagement, maar in mijn werk ben ik dagelijks bezig met verandermanagement in de context van ICT-projecten.

Wat mij triggerde in het programma van de IT Innovation Day, was een presentatie van Marjolein Vlaming (Deloitte) met de titel ‘data driven change management’. Het is behoorlijk uniek dat er een presentatie over verandermanagement op het programma staat van een Innovation Day die over IT gaat, dus toch wel wat achterdochtig vertrok ik naar Amersfoort. In de IT-wereld wordt onder ‘change management’ namelijk meestal iets heel anders verstaan; het gaat dan om het managen van het proces om wijzigingen door te voeren in de functionaliteit of configuratie van een systeem. Change management gaat in mijn context over iets heel anders: het besteden van aandacht aan de veranderingen die ICT-systemen met zich meebrengen voor de mensen die ermee moeten werken, in hun werkprocessen, organisatiestructuur en manier van samenwerken.

Marjolein’s verhaal ging inderdaad over change management in ICT-projecten volgens mijn definitie. En het stond als een huis. Ze hield een zaal met een paar honderd IT’ers voor dat change management het geitenwollensokkenimago inmiddels wel ontstegen is. Ze had van tevoren onder de deelnemers een enquête uitgezet, en daar kwam het volgende uit:

  • 90% van de deelnemers gaf aan change management belangrijk te vinden voor projectsucces
  • 40% gaf aan er ook daadwerkelijk aandacht voor te hebben
  • De deelnemers schatten het aantal succesvolle ICT-projecten op 40%

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat weerstand van werknemers op nr. 1 staat als oorzaak van falende ICT-projecten. En ik vond het niet zo verrassend dat Marjolein met dit statement kwam, maar wél dat dit later nog eens bevestigd werd door een andere spreker: Frans Loth, CTO van ICT-Partners. Die bevestigde aan het eind van zijn presentatie dat de uitdaging van ICT-projecten meestal niet in de ICT zelf zit, maar in het gebruik ervan door mensen op de werkvloer. Ineens voelde ik me even niet meer die roepende in de woestijn, als het gaat om change management in ICT-projecten!

Als je bedenkt dat er miljarden gespendeerd worden aan falende ICT-projecten, dan schetst dit seminar een fantastisch perspectief! Het is voor iedereen, zowel opdrachtgevers als ICT-leveranciers, pure winst

  1. dat change management een serieus podium krijgt in de ICT-wereld
  2. dat de overgrote meerderheid van aanwezige ICT’ers erkent dat het belangrijk is voor het slagen van het project, en
  3. dat dit bevestigd wordt door grote ICT-partijen!

Opdrachtgevers en ICT-projectleiders, waar wachten jullie nog op? Zonder change management geen projectsucces; zet het daarom niet als sluitpost in de projectbegroting, maar organiseer het in jullie projecten en programma’s en bespaar jezelf een mislukking (en daarmee mogelijk een paar miljoen euro)!

 

Maar…. hoe organiseer je dat dan? Binnen het project, in de lijn of in een vrije rol? Stel je een projectmanager Change aan, of leg je de regie van een verandertraject neer bij lijnmanagers en teamcoördinatoren? Daarover lees je meer in onze volgende blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


× drie = 3